Splitboarding sau mai mult?

Open Nav


Articolul de față nu se vrea a fi un tutorial despre ce înseamnă splitboardul și cum se folosește. Cade youtube-ul pe noi la câte videouri sunt pe această tema – la o simplă căutare găsiți de la “primii pași în splitboarding” până la diferențe dintre echipamente dedicate splitboarding-ului, la geometrii, tipuri de piei de focă și câte și mai câte. Poți găsi chiar și tutoriale cum să îți convertești vechiul snowboard în splitboard – lucru pe care l-am făcut prima oară când m-am apucat de splitboard. Îmi amintesc că aveam un snowboard Salomon Storm pe care l-am tăiat în garajul unui amic si apoi l-am convertit în splitboard prin kitul de la Voile D.I.Y. (Do It Yourself).

ture ghidate de splitboard
Muntii Ciucas
Splitboarding-ul devine din ce în ce mai popular

De la an la an. Din ‘91 când cei de la Voile Utah au lansat ideea, până azi, aproape fiecare pro-rider are un splitboard undeva în garaj pe care îl folosește. Să nu mai spun că fiecare brand serios de snowboard are o gama de splitboarduri.

Cred că a trecut vremea aia când lumea se întreba: “dar nu te deranjează că ai un board crăpat sub tine, cum se simte față de un snowboard?” – adevărul este că tehnologia a evoluat atât de mult încât trebuie să fi super rider să simți diferența și mai ales să te deranjeze. Pentru restul muritorilor, pentru noi, este prea insesizabilă deosebirea dintre snowboard și splitboard. Cei care latră cu gura larg deschisă “eu nu dau feelingul de snowboard pe splitboard” sunt din ce în ce mai rari. 

powder si splitboard
Sam la sfarsit de zi, din prima lui zi pe splitboard

Splitboarding-ul devine popular, dar poate nu în același ritm cu conștientizarea faptului că pe splitboard de cele mai multe ori te expui unui risc pe care, de regulă, în stațiuni nu îl ai – avalanșele. Eu cred că în acest sport 50% înseamnă snowboarding și restul este managementul riscului + experiență pe munte în zone relativ izolate (backcountry).

Să plecăm de la premiza că deja ai un bagaj mediu de experiență pe snowboard, iar pentru tine pârtiile negre din stațiuni nu sunt sinonime cu întunericul – am avut elevi care au vrut să testeze și să se apuce de splitboard, dar cu care a trebuit întâi lucrat la partea de snowboarding. Este evident că terenul pe care te dai cu un splitboard este de cele mai multe ori total diferit de ceea ce găsești în stațiune: de la powder neatins până la zone înghețate, gheață chiar, zone plate, zăpadă tocată sau bătută de vânt.

Astfel, acel bagaj de care vorbeam mai sus este imperios necesar ca să înțelegi ce înseamnă spltiboardingul și mai ales ca să îl folosești pentru ce a fost creat. Nu neg că splitboardingul poate să fie și un mod de a face mișcare imediat după ce ai ieșit de la birou – te urci în stațiune, pui pieile de focă și faci o urcare de noapte până la cabană. Dar cu timpul tot în zona offpiste te vei îndrepta, un prieten tot îți va spune – “Hai să mergem în Bucegi, hai să mergem în Bâlea”. 

splitboarding in muntii ciucas
Montarea splitboardului in modulul snowboard – totul într-un ambient psychedelic
Este un sport de echipa

Evident nu ai ce căuta acolo sus singur. Când spun echipa mă refer la înțelesul concert al cuvântului – echipamentul de avalanșă nu are nici o valoare dacă într-un grup de cel puțin 2 persoane cuiva îi lipsește. Mai exact: dacă nu ai echipamentul de avalanșă, dacă îl ai dar este incomplet (lipsește sonda sau transceiver-ul sau lopata) sau dacă tu ai tot echipamentul și colegul tău nu, este același lucru cu a merge cu mâna în fund sus pe munte.

Am avut cazuri în care riderii au venit fără kitul de salvare din avalanșă pe diferite motive, pe care nu am să le enumăr aici. Kitul respectiv este în primul rând un echipament pe care îl folosește, indirect, partenerul tău – astfel spus poate fi chiar și o formă de respect pentru prietenul cu care ieși la dat – cu cei ai tu în rucsac (sondă și lopata) + transceiverul de sub geacă, îi acorzi mai multe șanse de supraviețuire. Cred că necesitatea kit-ului trebuie văzută reciproc. Am avut clienți care și-au cumpărat doar rucsac de avalanșă – când i-am întrebat cum își salvează partenerul în caz de accident, au dat din umeri fără să găsească un răspuns rapid. Iar, nu neg, e maxim de util un rucsac cu airbag, dar mai util este să ai instrumentele necesare să îți ajuți riderul de lângă tine și vice-versă.

închirieri echipament de avalanșă
Balea lac
Discuția poate continua

…într-adevăr prețul pentru un kit și un rucsac este mare. Dar un calcul simplu o să îți demonstreze că pentru siguranța ta și a partenerului nu dai mai mult decât câteva beri pe fiecare zi de dat. Împarte suma pe care o dai pentru kitul de avalanșă la 4 ani (cam atât te-ar ține kitul, iar dacă ai grijă de el chiar mai mult). În fiecare an să zicem că ai în medie cel puțin 30 de ieși la zăpadă în zone de risc unde echipamentul despre care vorbim este necesar. Dacă pe un kit complet am plătit 1800 de lei, ajung la un calcul de 15 lei investiți în siguranță mea la fiecare ieșire – aproximativ 3 beri.

Și am să închei toate cele de mai sus cu o problemă destul de întâlnită la noi, în mai multe domenii: dacă am dat un ban greu, produsul respectiv își face singur treaba – un gopro filmează singur și rup gura târgului cu ce imagini am filmat (ei ca să vezi, înregistrările raw needitate sunt la fel de banale ca un concert Fuego), cu un bike de câteva mii de euro nu o să sari roadgapul văzut în filmele de pe youtube, dacă tu ai probleme la un bunny hop, trebuie ceva mai mult decât banii investiți/pierduți.

Acum revenind dacă nu am echipament și merg cu mâna în fund, cum ziceam mai sus sau dacă am echipament și nu știu să îl folosesc, este exact unul și același lucru. Acum internetul abundă de cursuri online, chiar și la noi în țară găsești ghizi competenți care îți pot explica în cursuri la zăpadă, desfășurate pe mai multe zile, probleme care privesc prevenția (mai ales), folosirea echipamentului și tehnica de salvare în caz de accident în avalanșă. Și toate astea au plecat de la discuția ce este splitboarding-ul? Da, pentru că este un sport complex, accesibil oricui își da interesul să îl și înțeleagă. 

splitboard camp in muntii fagaras
Primul Splitboard Camp


Întrebă-ne orice

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente


Întreabă-ne orice

    BackcountryMountainbike ToursCursuri SkiCursuri SnowboardCursuri Mountainbike


    Te rugăm să îți evaluezi nivelul personal
    Deții un mountainbike și îl foloseșți măcar odată pe luna. Îți place să pedalezi kilometrii mulți și ți-ai dori să experimentezi mai multe poteci single-track pentru a-ti crești nivelul de dat pe mountainbike.

    Ești un mountain biker împătimit de cel puținîn 2 ani - în medie, în timpul sezonului, ieși cu bicicletă cel puțin odată pe săptămâna. Ești obișnuit cu diferitele tipuri de poteci singletrack

    Ești un mountain biker experimentat, te simți confortabil pe majoritatea tipurilor de teren. În timpul sezonului ieși de cel puțin 2 ori pe săptămâna și îți plac zonele cu multe roci, pietre, rădăcini, poteci abrupte și chiar mici dropuri.

    Ești încrezător pe orice tip de potecă și orice fel de obstacol incluzând: dropuri mari, switchbacks, rock gardens lungi și poteci single rack susținute și tehnice. Ieși de cel puțin 3 ori pe săptămâna și foarte rar te dai jos la secțiuni prea dificile.

    Poți să te dai pe orice tip de potecă, orice grad de dificultate și poți trece peste orice obstacol. Ieși de cel puțin 4 ori pe săptămâna și pe orice tip de vreme. Nu te deranjează să te dai toată ziua, chiar pentru mai multe zile.




    Top